Main-Banner-1_063a902e-ce87-448c-b905-615ca29fcc79

Kolven op het werk

Terugkeren naar je werk terwijl je borstvoeding geeft, vraagt om een goede planning en organisatie. Met de juiste voorbereiding kun je zowel je melkproductie op peil houden als je baby moedermelk blijven geven. Hier vind je praktische tips en belangrijke informatie om kolven op het werk soepel te laten verlopen.


Als je tegenwind ervaart van collega's of je werkgever, ga dan het gesprek aan. Het is jouw recht en belangrijk voor de gezondheid van jou en je baby.
kolven op het werk

Bereid je voor op het kolven

Bespreek het met je werkgever
Laat je werkgever tijdig weten dat je van plan bent om te kolven tijdens werktijd. In België heb je wettelijk recht op borstvoedingspauzes en het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken.

 
Vind een geschikte plek
Vraag of er een rustige, afgesloten ruimte beschikbaar is waar je in alle privacy kunt kolven. Vermijd het gebruik van toiletruimtes, aangezien deze niet hygiënisch zijn.


Investeer in een goede borstkolf
Een efficiënte borstkolf kan je veel tijd besparen. Een dubbele elektrische borstkolf is vaak de beste keuze voor werkende mama's. Overweeg een kolfconsult om de borstkolf te vinden die het beste bij jou past en zorgt voor een maximale opbrengst.


Plan je kolfmomenten
Stel een schema op voor je kolfmomenten, idealiter 2-3 keer per werkdag, afhankelijk van je werktijden en de leeftijd van je baby. Zo blijft je melkproductie consistent.

Rechten om te kolven op het werk

Borstvoeding geven is iets bijzonders. Het versterkt de band tussen jou en je kindje. Wanneer je met zwangerschaps-verlof bent, kun je hier de tijd voor nemen. Maar waar moet je als moeder rekening mee houden als je weer aan het werk gaat? Wat zijn jouw rechten en plichten? Lees hieronder je rechten en plichten. 

Recht: kolven mag tot 9 maanden na de geboorte

Op jouw werk mag je kolven tot 9 maanden na de geboorte van je kindje. Het is de plicht van de werkgever om je de tijd te geven om in alle rust te kunnen kolven tijdens het werk. 

Plicht: werkgever tijdig inlichten over het geven van borstvoeding

Als je wilt kolven op je werk, ben je als moeder verplicht om dit minimaal 2 maanden van tevoren kenbaar te maken bij je werkgever. Om te bewijzen dat je borstvoeding geeft, moet je een attest kunnen voorleggen van het consultatiebureau of van Kind en Gezin.  

Plicht: bewijs van borstvoeding aanleveren

Je bent verplicht om je werkgever elke maand opnieuw van een bewijs te voorzien. Je moet dus elke maand kunnen aantonen dat je nog borstvoeding geeft en moet kolven op je werk. Dit kan met een attest van Kind en Gezin of met een medisch getuigschrift van je arts. 

Recht: tot 2 keer per dag kolven op je werk

Als je werkt maar ook borstvoeding geeft, mag je 2 keer per dag 30 minuten de tijd nemen om te kolven. Borstvoeding geven is ook toegestaan wanneer je jouw baby meeneemt naar je werk. Je kunt deze tijd verdelen in 2 pauzes van 30 minuten of 1 pauze van 60 minuten. 

Let op!
Je mag één pauze van 30 minuten inlassen als je 4 uur per dag werkt. Werk je langer dan 7,5 uur per dag? Dan heb je recht op tweemaal 30 minuten om te kolven. 

Recht: een comfortabele ruimte om te kolven

Jouw werkgever is verplicht om een geschikte ruimte beschikbaar te stellen waarin je ongestoord en in alle rust kunt kolven. De ruimte moet aan een aantal eisen voldoen:
  • Voldoende privacy
  • De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden
  • Een comfortabele stoel of rustbank
  • Koeling en wasbak/gootsteen aanwezig
  • Goede ventilatie en verwarming
  • Er mogen geen verontreinigingen of gevaarlijke stoffen aanwezig zijn

Recht: kolven wordt doorbetaald en recht op ontslagbescherming

Je hebt recht op doorbetaling van de uren die je gebruikt om te kolven. Het ziekenfonds vergoed ongeveer 80%. Jouw werkgever voorziet je van een attest. Deze moet je invullen en ondertekenen voor uitbetaling. Met dit attest heb je recht op ontslagbescherming. Je werkgever mag je niet ontslaan vanaf het moment dat je aangeeft borstvoeding te willen geven tot 1 maand na het laatste attest of de wettelijke termijn tijd voor kolven op je werk.   

Tips voor kolven tijdens het werk

Zorg voor een geschikte ruimte
Je hebt recht op een afgesloten, comfortabele ruimte om te kolven. Idealiter is er een stoel, koelkast met eventueel een vriesvak en een plek om je kolfonderdelen af te wassen. Als je werkgever hier niet in voorziet, bespreek dan alternatieven.
Kolven volgens het ritme van je baby
Probeer te kolven op de momenten dat je baby normaal zou drinken. Dit helpt om vraag en aanbod in balans te houden.
Wees flexibel & blijf goed eten en drinken
Het kan even duren om een ritme te vinden dat werkt voor jou en je werkdag. Geef jezelf de tijd om te wennen aan deze nieuwe routine. 

Je lichaam heeft voldoende energie en vocht nodig om melk te blijven produceren. Zorg dus voor gezonde snacks en drink voldoende water gedurende de dag.
Creëer ontspanning
Ontspanning helpt om sneller een toeschietreflex te krijgen. Neem een moment voor jezelf: luister naar muziek, lees een boek of kijk naar filmpjes van je baby. Dit kan echt een verschil maken.
Gebruik een koeltas voor onderweg
Bewaar je moedermelk in afgesloten flesjes of zakjes in de koelkast op je werk. Voor transport gebruik je een koeltas met koelelementen. Als er geen koelkast op je werk is, plaats je de melk direct in je koeltas. Veel kolftassen hebben een apart koelgedeelte voor melk en ruimte voor de kolf.
Hou je spullen georganiseerd
Een goed georganiseerde kolftas maakt alles eenvoudiger. In mijn kolftas zaten altijd:
  • Koelelementen
  • Tetradoek
  • Oplader
  • Reserve-bh
  • Zoogkompressen
  • Flesjes en bewaarzakjes
  • Spiegeltje (voor het goed positioneren van de kolf)
  • Afwasbenodigdheden
Heb je een risicovolle job en is het daardoor niet mogelijk om te werken terwijl je borstvoeding geeft en is er geen aangepast werk beschikbaar? 

Dan kom je mogelijk in aanmerking voor preventief profylactisch borstvoedingsverlof (5). Je ontvangt dan 60% van het brutoloon dat wordt uitgekeerd door de beroepsziekteverzekering of ziekte- en invaliditeitsverzekering. 

De bedrijfsarts beslist of je hier recht op hebt. Indien er geen bedrijfsarts is, kun je een medisch attest van je (huis)arts aan je werkgever voorleggen.
Heb je nog vragen?
Neem gerust contact op als je nog vragen hebt of als ik je nog kan helpen. 
  • Adres

Postelweg 19
2490 Balen
  • Email

info@lotjez.be
  • Telefoon

0032/478.37.43.97