0 comments

Wanneer je borstvoeding geeft, kan je melkproductie soms een boost gebruiken. Het kan namelijk gebeuren dat je melkproductie wat terugloopt, bijvoorbeeld als je weer gaat werken, ongesteld wordt, opnieuw zwanger raakt of ziek bent geweest. Clusterkolven, powerpumping of powerkolven zorgt ervoor dat je melkproductie weer toeneemt.
 
In deze blog lees je alles over:
  • Wat is clusterkolven?
  • Clusterkolven: zo doe je dat!
  • Powerkolven schema
  • Powerkolven wanneer
  • Tips voor effectief clusterkolven
  • Redenen voor een verminderde melkproductie

 

Wat is clusterkolven?

Als je je melkproductie wilt verhogen, kun je gaan clusterkolven. Dit wordt ook wel powerkolven of powerpumping genoemd. Hierbij gebruik je je kolf om het natuurlijke clustervoeden van je baby na te bootsen.


Tijdens regeldagen of clustervoeden drinkt je baby vaker aan de borst en dit zorgt voor extra melkproductie. Clustervoeden of clusteren zie je vaak tijdens of net voor een groeispurt, wanneer je kindje meer melk nodig heeft. Die extra melk regelt je kindje zelf door meer te gaan drinken en de toegenomen vraag stimuleert de productie van de melk. Als je merkt dat je melkproductie afneemt, kun je dit natuurlijke proces nabootsen door te clusterkolven.

 

Clusterkolven: zo doe je dat

Wanneer je wil gaan clusterkolven, is het goed om te weten dat het niet direct draait om hoeveel milliliters je in je flesje krijgt. Je doet dit om de melkproducerende cellen aan te zetten tot meer productie.

 

Clusterkolven doe je het beste met een dubbelzijdige elektrische borstkolf, maar het kan eventueel ook met een enkele elektrische borstkolf. Custerkolven met een enkelzijdige borstkolf is minder efficiënt dan met een dubbelzijdig kolfapparaat. In mijn blog: 'Welke borstkolf kies ik?’ lees je alles over hoe je de juiste borstkolf kiest.


Clusterkolven kun je doen op basis van het onderstaande schema en het is vooral belangrijk dat je een aantal dagen achter elkaar kolft. Veelal is 3 dagen voldoende en kolf dan minimaal 1 uur met enkele pauzes er tussen. In de pauzes kun je de kolf, zonder dat deze pompt, gewoon op je borst laten rusten of je zet de kolf even weg. Sommige kolfapparaten zoals de Horigen Elody of Ardo Alyssa hebben een automatisch powerpumping programma.

 

Het is niet nodig om tijdens de clusterkolf-sessie je borstkolf schoon te maken. Je kan de kolf gewoon even laten staan, ook als er melk in de kolf zit. Ben je klaar met het clusterkolven? Was dan je kolf af en zet eventueel de melk in de koelkast of vries de melk in.

 

Clusterkolven of powerkolven

 

Powerkolven schema

Het powerkolven schema dat wij aanraden is als volgt:
  • Kolf 20 minuten
  • Pauze van 10 minuten
  • Kolf 10 minuten
  • Pauze van 10 minuten
  • Kolf nogmaals 10 minuten
 
In totaal duurt het clusterkolven ongeveer 60 minuten. Kolf je ook nog op andere momenten, bijvoorbeeld om je kindje gewoon mee te voeden? Dan kun je dit blijven doen, naast de clusterkolfsessies.

 

Hoeveel dagen clusterkolven

Hoeveel dagen je moet clusterkolven is bij iedereen verschillend. Meestal zie je al na 3 dagen een duidelijke boost in je melkopbrengst maar in andere gevallen kan het iets langer duren voordat je een toename ziet in de melkproductie.


 

Powerkolven wanneer

Powerkolven of clusterkolven kun je het beste op een rustig moment doen, bijvoorbeeld wanneer je kindje slaapt ‘s avonds.


Wanneer je gaat kolven om je productie te verhogen is het moment waarop je kolft niet van groot belang. Het is juist wel belangrijk dat je dit enkele dagen achter elkaar gaat doen.


💡 Wist je dat? 1 uur nadat je gekolfd hebt, zijn je borsten al weer voor 60% gevuld en kun je je kindje dus gemakkelijk weer voeden.

 

Tips voor clusterkolven

  • Check je borstkolf: ga je clusterkolven? Check dan zeker even of je kolf het nog goed doet. Vervang tijdig de onderdelen (membranen en ventielen) van je borstkolf om zo te zorgen dat de kolf weer perfect werkt.

  • Zorg voor goed passende borstschilden: Een goed passend borstschild is onmisbaar als je wil clusterkolven. Het is namelijk belangrijk dat je borst een duidelijk signaal krijgt om meer melk aan te gaan maken. Een goed passend borstschild is dan heel erg belangrijk.

  • Kolf op een rustig moment: Probeer op een rustig moment van de dag te kolven. Ideaal wanneer je baby’tje slaapt of wanneer je partner aanwezig is.

  • Reinig je borstkolf grondig na elke kolfsessie: Na elke kolfbeurt is het belangrijk om je kolfapparaat grondig te reinigen met een ontvettend afwasmiddel. Zo blijft het optimaal werken en behoudt het een goed vacuüm. In mijn blog: ‘Borstkolf reinigen, hoe doe je dat?’ lees je alles over hoe je dit op de juiste manier doet.

  • De opbrengst is niet van belang: Bij clusterkolven is de opbrengst in je kolfpotje niet belangrijk. Het gaat erom dat je lichaam het signaal krijgt om meer melk aan te maken.

  • Borstvoeding bewaren: Je melk kun je het beste bewaren in de koelkast en dan helemaal achterin. Daar is de temperatuur van de koelkast het meest constant en dat is beter voor je melk.

 

Clusterkolven of powerkolven

 

Redenen voor een verminderde melkproductie

Er zijn verschillende redenen waarom je melkproductie, al dan niet tijdelijk, kan teruglopen en het is niet iets waarover je je direct zorgen hoeft te maken. Vaak kun je productie verhogen door te kolven.

We zien vaak dat de melkproductie in de volgende gevallen terugloopt.

  • Onregelmatig voeden of kolven: Wanneer je je kindje minder vaak aanlegt, kan het gebeuren dat je melkproductie afneemt. Ook kolven kan zorgen voor minder stimulatie van de borsten wanneer je niet goed, of niet met de juiste pomp kolft. 

  • Stress of vermoeidheid: Stress en vermoeidheid hebben relatief veel impact op je hormonen en dus ook op je melkproductie. Ben je erg moe of ervaar je veel stress? Dan kan je melkproductie afnemen.

  • Gebruik hormonale anticonceptie: Start je met anticonceptie? Ook dan kan je melkproductie teruglopen. Vaak komt dit door de aanwezigheid van oestrogeen in sommige anticonceptiemiddelen. Vraag je arts om hiermee rekening te houden bij het voorschrijven van anticonceptie, zodat je een middel kiest dat je melkproductie zo min mogelijk beïnvloedt.

  • Te weinig eten en/of drinken: Borstvoeding geven vraagt veel van je lichaam en wanneer je niet voldoende drinkt en eet kan dit de melkproductie negatief beïnvloeden.

  • Menstruatie: Wanneer je weer ongesteld wordt, kan het gebeuren dat je melkproductie afneemt.

  • Nieuwe zwangerschap: Een nieuwe zwangerschap kan je hormoonhuishouding veranderen en dat zorgt soms voor minder melk. Clusterkolven kan dan helpen.

  • Weer aan het werk: Wanneer je weer aan het werk gaat, kan het gebeuren dat je minder vaak voeding geeft aan je kindje en dat daardoor de productie wat afneemt. Bovendien kan de stress van deze nieuwe situatie ook invloed hebben op je productie. Zorg voor een goed kolfschema en probeer momenten van rust in te plannen om je productie op peil te houden.

  • Beginnen met vaste voeding: Ga je starten met vaste voeding voor je kindje? Dan kan het zijn dat de productie van melk afneemt doordat je baby ook vaste voeding gaat eten. Toch blijft borstvoeding tot de leeftijd van 1 jaar de belangrijkste voedingsbron. Vaste voeding dient in deze fase vooral als oefening (oefenhapjes) om nieuwe smaken en texturen te ontdekken.

  • Kolven: Het klinkt natuurlijk tegenstrijdig in een artikel over clusterkolven, maar wanneer je gaat kolven en dat niet op de juiste manier doet, kan dat een reden zijn waarom je melkproductie afneemt. Je borsten worden dan niet voldoende leeggemaakt en krijgen het signaal dat er geen extra melk nodig is. De aanmaak van melk neemt dan af.

 

Hulp nodig?

 

Wil je starten met clusterkolven en kun je hulp gebruiken? Neem dan contact op met ons. Samen gaan we op zoek naar de beste borstkolf en zorgen we dat je fijn kunt kolven.
Je kan ons bereiken via info@lotjez.be of vul ons contactformulier in.
Wil je direct een borstkolf bestellen? Bekijk dan onze webshop voor de beste borstkolven.
Reacties

No comments

Reageer op deze blog
Je emailadres wordt niet gedeeld. 
Recente blogartikels