In deze blog vertel ik je graag wat meer over het bewaren en opwarmen van moedermelk. Op internet is namelijk veel tegenstrijdige informatie te vinden met uiteenlopende schema’s. Het is dan ook niet evident om er achter te komen hoe je moedermelk nu correct bewaart en opwarmt.
Graag help ik je op weg, in deze blog lees je het volgende:
De beste keuze om moedermelk te bewaren is om te kiezen voor afsluitbare zakjes, flesjes (glas of hard plastic) of afsluitbare bakjes die hier speciaal voor ontworpen zijn. Gebruik geen boterhamzakjes of ijsblokzakjes [1] (deze kunnen voor een chemische reactie zorgen met je melk, hierdoor kunnen er dan microscopisch kleine plastic deeltjes vrijkomen). Ga steeds na of de flesjes die je gebruikt steeds BPA vrij zijn, zoals deze van Lansinoh (BPA is in babyflesjes zelfs verboden).
La Leche League Nederland stelde onderstaand schema op:
|
Kamertemperatuur |
Koelkast |
Diepvriezer |
Vers gekolfde moedermelk |
8 uur |
8 dagen |
12 maanden |
Ingevroren en ontdooid |
Zo snel mogelijk |
24 uur |
|
Bovenstaand schema is een handige richtlijn, maar in de praktijk blijkt dat er vaak combinaties naar voren komen. Veel gestelde vragen gaan dan ook over de combinaties van bewaartijden. Dit combineren noemt men ook wel ‘stapelen’[2]: mag ik bijvoorbeeld mijn melk 6 uur op kamertemperatuur bewaren, vervolgens 6 dagen in de koelkast en uiteindelijk invriezen?
Moedermelk is enorm sterk en is heel goed houdbaar, het heeft namelijk een ingebouwde bescherming tegen bacteriën en andere infectueuze stofjes. [3] Daarom zijn de bewaartijden ook steeds langer dan andere soorten melk. De voedingswaarde van de moedermelk die wordt ingevroren gaat wel iets achteruit.
Echter blijft moedermelk kunstvoeding ruimschoots overtreffen betreffende de voedingswaarde. Moedermelk bevat namelijk levende cellen en is daarom een levende vloeistof, dit in tegenstelling tot bewerkte melk. [4]
In deze gevallen zal de kwaliteit van de moedermelk wel iets achteruit gaan (desondanks nog vele male beter als kunstvoeding) doch zal de melk niet snel bederven (bacteriologisch). Het gehalte aan specifieke en beschermende stoffen zal dan iets minder zijn [5], doch blijft het nog steeds de beste voeding. Indien je twijfelt duidt deze melk dan aan met kruisje op de fles en pasteuriseer deze voordat je deze geeft om zeker te zijn. Indien de melk bedorven is, zal je dit bovendien zelf ruiken en gaat je kindje deze ook weigeren. Stapelen kun je best beter voorkomen om aan de veilige kant te blijven. Indien je echter kunt kiezen tussen stapelen of weggooien kun je met bovenstaande rekening houden.
Na het ontdooien kun je de moedermelk niet opnieuw invriezen. Bovenstaande geldt bovendien enkel voor gezonde baby’s. Indien je een prematuur hebt of een ziek kindje gelden strengere richtlijnen. Volg hierin ook steeds de richtlijnen van het ziekenhuis.
Bovenstaande richtlijnen zijn eerder aan de voorzichtige kant. Er zijn namelijk weinig onderzoeken gedaan rond de bewaartijden van afgekolfde melk, waardoor de richtlijnen ook zo uiteenlopend zijn. Volg ook steeds je gezond verstand, bovendien gaat je kindje de melk ook weigeren indien de melk bedorven is.
Recent zijn er nieuwe inzichten verkregen via een nieuw onderzoek waarbij bacterietellingen gedaan zijn onder niet extra hygiënische of speciale laboratoriumomstandigheden. In deze, meer of minder gewoon huiselijke omstandigheden, werd de bacteriologische situatie gemeten in vers gekolfde moedermelk die op verschillende manieren werd bewaard en verwarmd.[6] Hieruit blijkt dat moedermelk – op verschillende manieren bewaard- slechts heel moeilijk bederft:
Nieuwe onderzoek |
KamerT |
Koelkast |
Diepvriezer |
Na opwarmen |
Vers gekolfde moedermelk |
24 uur |
29 dagen |
Onbeperkt |
24 uur |
Ingevroren en ontdooid |
48 uur |
72 uur |
|
|
Hierbij een korte video voor het gebruiken van plastic zakjes:
https://www.youtube.com/watch?v=YMXMENF_vSM
Net zoals het afkolven en het bewaren van moedermelk is het correct opwarmen essentieel. Het opwarmen gebeurt steeds best tot net onder lichaamstemperatuur of kamertemperatuur (veel kinderen vinden dit ook prima).
Afhankelijk van hoe snel je de moedermelk nodig hebt, kun je kiezen hoe je melk opwarmt. Hier staan verschillende manieren voor:
Tips voor het bewaren:
Bronnen
[1] Kleintjes & Van Veldhuizen, Het nieuwe Borstvoeding Boek, 2018, p. 176
[2] Kleintjes & Van Veldhuizen, Het nieuwe Borstvoeding Boek, 2018, p. 175.
[3] Kleintjes & Van Veldhuizen, Het nieuwe Borstvoeding Boek, 2018, p. 174.
[4] Kleintjes & Van Veldhuizen, Het nieuwe Borstvoeding Boek, 2018, p. 176, https://eurolac.net/moedermelk-bewaren/.
[5] Kleintjes & Van Veldhuizen, Het nieuwe Borstvoeding Boek, 2018, p. 175.
[6] Borstvoedingsorganisatie La Leche League, Borstvoeding handleiding voor de zorgverlener, 2021, p.135., https://eurolac.net/moedermelk-bewaren/.
[8] Borstvoedingsorganisatie La Leche League, Borstvoeding handleiding voor de zorgverlener, 2021, p.135.
No comments
0 comments